Het toppunt van geruststelling

... is zeker weten of je lichamelijk geschikt bent voor een bepaalde sportinspanning. De allerveiligste manier is een sportmedische keuring ondergaan, maar hoe weet je of dat nodig is? Om die vraag te beantwoorden, ontwikkelden de Vlaamse Overheid en de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen een tussenstap. Een wetenschappelijk waterdichte onlinetool, om zelf na te gaan of een preventieve sportmedische keuring al dan niet raadzaam is voor jou.

Test jezelf!

Heb je een paar vrije minuten, stel jezelf dan zeker gerust en vul de test waarheidsgetrouw in op www.sportkeuring.be. Zeker als je merkt dat je regelmatig blessures oploopt, een buitengewone inspanning gaat doen of op latere leeftijd begint te sporten is het sterk aanbevolen eerst de zelftest te doen. Je krijgt nadien een gepersonaliseerd rapport, waarin staat of en hoe vaak een sportmedische keuring aanbevolen is. 

Wat als onderzoek nodig is?

Mocht uit de test blijken dat je er inderdaad goed aan doet om even bij een keuringsarts langs te gaan, ga je best als volgt te werk:

 

  • Neem je gepersonaliseerde rapport mee naar het onderzoek, zo kan je de vragenronde overslaan.
  • Je zal een hartscreening, een orthopedisch (beenderen en gewrichten) onderzoek, een longonderzoek, een zintuigentest, een hersenscan, een gewichts- en lengtemeting en advies krijven. Afgestemd op de sport die je beoefent of wil beoefenen.
  • De kostprijs schommelt tussen de €50 en €70 per onderzoek. Sommige ziekenfondsen komen tussen in die kosten.