Het toppunt van een warm welkom

... is zorgen dat iedereen gemakkelijk bij een sportclub kan aansluiten en zich er nadien ook thuisvoelt. 'Laagdrempelig zijn', zoals dat in sporttechnische termen heet. De stap naar een sportclub is voor veel potentiële sporters een lastige stap. Lastiger dan de vereniging zelf kan inschatten. Zelfs wanneer je van alle daken schreeuwt dat iedereen welkom is, ervaart een nieuweling om diverse redenen enkele figuurlijke 'participatiedrempels' tussen hem en de club. Enkele voorbeelden:

  • Financiële drempel: sport kost iets (lidgeld, uitrusting...) en dat past niet in ieders budget.
  • Psychologische/persoonlijke drempel: een angst voor het onbekende, wie ga ik daar tegenkomen, zal ik in de groep passen, ga ik de sport wel kunnen... dat soort zaken.
  • Culturele drempel: elke sportclub heeft eigen gewoontes/tradities/rituelen. Die zijn voor ingeburgerde leden evident, maar waar buitenstaanders vaak het raden naar hebben en dat schrikt af.
  • Praktische drempel: een drukke agenda, mensen die minder mobiel zijn, de accommodatie die slecht bereikbaar is... het speelt een rol.

Doorbreek je drempel!

Op basis van zes themas kunnen sportclubs via de website www.laagdrempeligesportclub.be hun drempels verlagen. Het hoofddoel daarvan is nieuwe leden ten eerste vlotter naar de club toeleiden en er ten tweede voor zorgen dat ze zich welkom voelen. Belangrijk, want naast leden aantrekken, wil je hen ook binden. Als dat een doel is waarop jouw club wil inzetten, vind je daar zeker inspirerende tips!

Wie zijn of haar 'iedereen welkom'-imago extra glans wil geven kan ten slotte ook aan de slag met het hoofdstuk 'Doorbeek je drempel' uit de Sporta-clubgids. Aangesloten clubs kunnen dat uit het online ledenadministratieprogramma LAP halen ter aanvulling van www.laagdrempeligesportclub.be.