Sport met grenzen (1/2 Club-API) -> INSCHRIJVINGEN GESLOTEN

INSCHRIJVINGEN GESLOTEN

Wat doe je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche? Hoe zorg je voor een laagdrempelig aanspeekpunt voor mogelijke problemen? Welke gedragscode maak je op voor sporters en trainers omtrent kleedkamer- en douchegebruik? Kunnen er seksueel getinte mopjes gemaakt worden op de club met kinderen en jongeren? Mogen trainers en jongeren sms’en? Welke stappen neem je als een ouder een probleem meldt? Kan je een lid schorsen of uitsluiten voor lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Uit recent (2014) grootschalig onderzoek blijkt dat 17% van de bevraagde volwassenen in hun kindertijd en jeugd minstens één ervaring had met seksueel grensoverschrijdend gedrag in een sportomgeving. De kans dat ook jouw sportorganisatie vroeg of laat wordt geconfronteerd met signalen of vermoedens van ongepast lichamelijk of seksueel gedrag is dus reëel. Wie er pas bij stilstaat als er een concreet probleem is, zal misschien niet op de juiste manier reageren. Daarenboven is voorkomen beter dan genezen!

Op al deze vragen biedt “Sport met grenzen: Vlaggensysteem” een antwoord. Het pakket bestaat uit een handleiding en 30 situaties die in de sport voorkomen. Om dit thema volwaardig in jouw club aan te pakken vind je in “Sport met grenzen: Beleidsinitiatieven” concrete acties die je als bestuur je club kan verwezenlijken. De vorming is een mix van theorie, tips, voorbeeldcases en eigen aangereikte situaties.

API = Aanspreekpunt Integriteit
Een aanspreekpunt integriteit is een laagdrempelig aanspreekpunt waarbij sporters , hun ouders, begeleiders of andere betrokkenen terechtkunnen met een vraag, vermoeden of klacht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of lichamelijke en seksuele integriteit.

Waarom zou je een Club-API nodig hebben?
- Verantwoordelijkheid van sportclubs om te waken over bescherming van hun leden.
- Nog te veel incidenten van grensoverschrijdend gedrag worden niet tijdig opgemerkt en aangepakt.
- Aanwezigheid van API is een extra troef voor je sportclub en je leden.
- Sporta-clubs verdienen extra punten voor hun Sport-i-label (attest API = verplicht)
- Fros-leden verdienen extra punten in oa. Jeugdsportfonds

LET OP
De opleiding tot club-API bestaat uit 2 delen. Deelname aan opleiding 2 ''Aan de slag als API in jouw sportclub'' is pas toegestaan bij het tonen van een attest van opleiding 1 ''Sport met grenzen'' (deze opleiding mag je eerder al gevolgd hebben).

Klik op de afbeelding voor meer info

Datum:
zaterdag, 28 september, 2019